Voorbeeld spreekbeurt

Voorbeeld van een spreekbeurt over jagen. Dit mag je zo overnemen. Ondersteun je verhaal met duidelijke foto’s en/of andere afbeeldingen. Spreek rustig. En als de kinderen vragen hebben, probeer ze te beantwoorden. En heb je zelf nog vragen, neem dan contact op met WBE Hoeksche Waard of de KNJV.

De jager

Een jager is meestal een man en soms ook een vrouw, maar altijd iemand die erg veel van de natuur houdt en er ook van houdt om in de natuur te zijn. Overdag, ’s nachts, bij mooi weer maar ook bij slecht en koud weer. Het liefst eigenlijk altijd. Dan kan het een beroep worden en dan noemen ze zo iemand een boswachter of een jachtopziener.

De jager weet ook heel veel van de natuur. En hij weet ook dat dood en leven bij elkaar horen in de natuur. Ze zeggen daarom ook wel eens dat in de natuur maar één wet geldt: eten of gegeten worden.

Het jachtveld

Het stuk natuur waar de jager in jaagt heet het jachtveld. Dit kan gewoon een weiland met gras zijn en sloten er omheen, waarin ook koeien, schapen en paarden lopen. Het kunnen ook akkers zijn met suikerbieten, spruitjes, kool, sla en aardappelen. Of een boomgaard met appelbomen, perenbomen, kersenbomen en pruimenbomen. En het kan een bos zijn. Maar het kan nooit in een dorp of stad zijn, want daar is het verboden te jagen. Het jachtveld van de jager moet minstens 40 hectare groot zijn; dat is ongeveer zo groot als 80 voetbalvelden bij elkaar.

Rust, veiligheid en voedsel

Omdat de jager veel in zijn jachtveld is, weet hij bijna precies welke soorten beesten, bomen, struiken en planten

Lees meer: Voorbeeld spreekbeurt